Het Technasium is een andere manier van beta-technisch leren voor havo en vwo. Je komt erachter welke technische en bèta beroepen je interessant en leuk lijken. Je leert op een hbo- of wetenschappelijke manier denken.
Het meest in het oog springende kenmerk is het vak O&O (Onderzoeken & Ontwerpen). In groepjes van 3 á 4 leerlingen werk je acht weken, vijf lessen per week, aan een project. De opdrachten voor die projecten komen van echte opdrachtgevers buiten de school (bijvoorbeeld het bedrijfsleven, de gemeente of een non-profit organisatie). Het Linde College werkt samen met vijf andere middelbare scholen in het Technasiumnetwerk Friesland.
Wat heb je eraan?
De manier van denken op een Technasium is net even anders dan anders. Het is niet de docent die zijn/haar kennis overdraagt, jij bent zelf degene die met klasgenoten door een combinatie van onderzoek en het maken van ontwerpen een oplossing zoekt en vindt voor een vraagstuk. Je leert om samen te werken, plannen en organiseren, presenteren, zelfstandig werken, oplossingen zoeken, informatie verzamelen en een werkproces te overzien. Kortom: vaardigheden die je altijd en bij elke studie goed kunt gebruiken!
Waar heb je les?
De lessen O&O vinden (deels) plaats in een speciaal ingerichte technasiumwerkplaats. De werkplaats beschikt over computers, een laboratorium, een machinewerkplaats, presentatie ruimtes en verschillende overlegruimten. In de werkplaats kun je ook buiten de lestijden terecht om verder te werken aan je opdrachten.
Wie kan zich aanmelden?
Elke leerling in het havo- of vwo maakt kennis met het Technasium. Aan het einde van het eerste leerjaar wordt gekozen door de leerlingen en de O&O-docenten wie doorgaat binnen het Technasium. Bij deze keuze worden de studieresultaten bij de exacte vakken meegenomen. Voor het Technasium is interesse in techniek en wetenschap een pré, evenals goed kunnen samenwerken, creativiteit, een onderzoekende houding en een gezonde dosis nieuwsgierigheid.