In sommige situaties wilt u verlof aanvragen voor uw kind(eren). Als school hebben wij ons te houden aan de Wet Leerplicht. In die wet staan onder meer de regels en voorwaarden die gelden bij verlof. Op deze pagina leest u welke regels er gelden en kunt u via het online formulier een verlofverzoek indienen.
Buiten de schoolvakanties wordt alleen verlof verleend vanwege:
1. Specifieke aard beroep van (één van) de ouder(s)/verzorger(s) (klik voor toelichting)
Ouders van schoolgaande kinderen moeten zich houden aan de vakantieperiodes die de school vaststelt. Sommige ouders oefenen echter een beroep uit dat hen beperkt in de mogelijkheden om tijdens de reguliere schoolvakanties 2 aaneengesloten weken met hun kinderen op vakantie te gaan. In dit geval kunnen de ouders vakantieverlof aanvragen vanwege de specifieke aard van het beroep van één van de ouders.
Bij het begrip ‘specifieke aard van het beroep’ dient voornamelijk te worden gedacht aan seizoensgebonden werkzaamheden, resp. werkzaamheden in bedrijfstakken die een piekdrukte kennen, waardoor het voor het gezin feitelijk onmogelijk is om in die periode een vakantie op te nemen. Het moet redelijkerwijs te voorzien zijn (en/of worden aangetoond d.m.v. accountantsverklaringen en inschrijving bij KvK) dat een vakantie, in alle schoolvakanties van minimaal 2 aaneengesloten weken, tot onoverkomelijke bedrijfseconomische problemen zal leiden. Slechts het gegeven dat gedurende de schoolvakanties een belangrijk deel van de omzet wordt behaald, is onvoldoende.
In de volgende gevallen wordt zeker geen verlof verleend:
- In de eerste 2 schoolweken van het nieuwe schooljaar.
- Goedkope tickets.
- Omdat er al tickets gekocht zijn of omdat er geen tickets meer zijn in de vakantieperiode.
- Verlof voor een kind omdat andere kinderen uit het gezin al of nog vrij zijn.
- Problemen met personele bezetting binnen het bedrijf.
Als er zonder toestemming van de school verlof wordt genomen ten behoeve van vakantie, dan is er sprake van luxe verzuim. De schoolleiding is verplicht dit bij de leerplichtambtenaar te melden. Bij geconstateerd luxe verzuim wordt direct een proces-verbaal opgemaakt.
2. Gewichtige omstandigheden (klik voor toelichting)
In bepaalde situaties zijn bijzondere vormen van verlof toegestaan voor maximaal 10 dagen per schooljaar. Het gaat hier om zogenaamde “andere gewichtige omstandigheden”. In het algemeen geldt:
- de gronden voor verlof betreffen situaties buiten de wil of invloedsfeer van de ouder(s)/verzorger(s) of leerling;
- het verlof wordt alleen gegeven als daarmee een onredelijke situatie wordt vermeden;
- het verlof wordt altijd zo kort mogelijk gehouden.
In de volgende gevallen wordt zeker geen verlof verleend
- familiebezoek in het buitenland;
- goedkope tickets in het laagseizoen;
- omdat tickets al gekocht zijn
- omdat er geen tickets meer zijn in de vakantieperiode;
- vakantiespreiding;
- verlof voor een kind, omdat andere kinderen uit het gezin al of nog vrij zijn;
- eerder vertrek of latere terugkomst in verband met verkeersdrukte;
- samen reizen;
- sabbatical;
- wereldreis/verre reis.
Verlof aanvragen
Bijzonder verlof wordt in alle gevallen schriftelijk aangevraagd via dit formulier. Nadat wij het verlofverzoek hebben ontvangen, ontvangt u zo snel mogelijk per mail een reactie van ons.
Periode verlof
Het totaal aantal dagen waarvoor de school verlof kan geven, mag niet meer dan 10 schooldagen per schooljaar zijn. Bij meer dan 10 dagen wordt het verzoek doorgestuurd naar de leerplichtambtenaar.
Reden voor verlof | Aantal schooldagen |
Verhuizing | Maximaal 1 schooldag |
Voor het voldoen aan wettelijke verplichtingen, voor zover dit niet buiten de lesuren kan plaatsvinden |
Maximaal 10 schooldagen |
Voor het bijwonen van het huwelijk van bloed- of aanverwant t/m de 3e graad | In Nederland maximaal 2 schooldagen als er ver gereisd moet worden. Anders maximaal 1 dag. In het buitenland maximaal 5 schooldagen |
Bij overlijden bloed- of aanverwant |
In de 1e graad maximaal 5 schooldagen. In de 2e graad maximaal 2 schooldagen; In de 3e en de 4e graad maximaal 1 schooldag; In het buitenland:1e t/m 4e graad maximaal 5 schooldagen |
Bij 25-, 40- of 50-jarig ambtsjubileum en het 12½-, 25-, 40-, 50- en 60-jarig huwelijksjubileum van ouder of grootouder | Maximaal 1 schooldag |
Voor andere naar het oordeel van het hoofd van de school gewichtige omstandigheden. | Maximaal 10 schooldagen |
Gaat het om en langere periode dan 10 dagen, dan beslist de leerplichtambtenaar na overleg met de school.
Wanneer de aanvraag wordt goedgekeurd, betekent dit dat eventueel huiswerk, toetsen en/of gemiste lesstof moet worden ingehaald. De leerling moet hiervoor zelf het initiatief nemen.